Tekst: @marirhea

Datum: 25.02.2019.

Fotografija: Pexels

Govorili smo nedavno o blagodetima čitanja djeci, ali sada se, s tim u vezi nametnula još jedna tema oko koje ste vi, mame starije dječice, predškolaca i novih školaraca, sigurno u dilemi.

Da li učiti čitanje i pisanje prije škole ili ne? „Treba da uči, mi sa našim djetetom radimo svakodnevno“ ili „ Neka uči od početka, kao i sva djeca. Ne želim da se dosađuje.“ Kojoj struji pripadate?

Razmišljajući o ovoj aktuelnoj temi naišla sam na jedan jako primamljiv poziv od strane moje profesorice sa fakulteta, na zanimljiv webinar (online seminar uživo) koji i vi možete pratiti iz udobnosti svoga doma u utorak 26.02. u 20:30 časova!

A opis govori sve što bi trebalo da znate o ovom neobičnom dešavanju!

„Draga mama, da li se kolebaš oko toga kada je pravo vrijeme da djeca krenu da uče slova i da čitaju? Hoće li zaista djetetu biti dosadno u školi ako ranije nauči da čita? Ili će propustiti važan period u kome je moglo, a nije naučilo da čita? Kada otpočeti? Šta nam kažu o tome savremena istraživanja? Neuronauka? Praksa u zemljama koje imaju pismo daleko složenije od našeg?

Centar za mame te poziva na besplatni vebinar “Od ranog čitanja do radosti saznanja” koji organizujemo u saradnji sa ALGO centrom.

Algo sistem ranog čitanja, novi pristup u početnoj obuci čitanja, počiva na pažljivom proučavanju svih aspekata početnog čitanja. Ideje koje zastupa prepoznate su i potvrđene na više nivoa: mišljenjem eminentnog stručnjaka u polju razvojne neuropsihologije kao i profesora Filozoskog fakulteta u Beogradu koji se bave učenjem i čitanjem, pilot projektom koji je potvrdio njegovu efikasnost, zapaženošću na Nacionalnom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju. ALGO model prilagođen je djeci ali jasnim sistemom obuke „korak po korak“ i odraslima koji se djecom bave. On nameće nove standarde jer ne čeka da se stručna javnost i širi establišment saglasi sa revolucionarnošću koju donosi i zagovara. Ovo je prvo predstavljanje ovog modela široj javnosti i Centar za mame vas sa ponosom poziva da naučite i čujete više o njemu.

O ranom čitanju i ALGO sistemu govoriće autorka modela – Ljiljana Ranđić, psihološkinja i majka šestoro dece i prof.dr Vanja Ković sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i laboratorije za neurokogniciju i primijenjenu kogniciju.”

Uživajte!

Link ka prijavi pronađite ovdje:

https://www.facebook.com/events/2035057683281394/