Tekst: Ana @anarasovich

Datum: 12.02.2019.

Anja (Radmilović) Janković, poznatija kao @anja_aluna na Instagramu, je porijeklom Crnogorka, sa dušom u Novom Sadu, poslom u Beogradu, a srcem u Parizu. Uvijek vesela, besprekorno dotjerana, ova lijepa plavuša je velikim dijelom zaslužna za stvaranje brenda Aluna. Nakon diplome na ekonomskom fakultetu nije imala dilemu da li da porodični biznis uzme u svoje ruke i zajedno sa svojom porodicom nastavi graditi ime poznatih salona ljepote u Beogradu i Novom Sadu. Njen je život jako dinamičan i ispunjen svakodnevnim susretima sa, pretežno, ženama koje vode računa o njezi tijela. Kroz posao je stekla mnoga poznanstva i prijateljstva, a iskustvo njenih klijenata je nešto čime se sigurno može pohvaliti, i usput nam otkriti neke od najboljih beauty navika. Od avgusta 2018. godine je i mama dječaka po imenu Stefan. Njena adresa je Pariz, gdje živi i, zajedno sa svojim suprugom, odgaja sina. A ako zavirite na njen Instagram profil, poželjećete da ste malo u njenoj koži. Jer… doslovno oslikava “la vie est belle”.

Kakav je život u Parizu? Da li je podjednako lijep i sada kada si mama, kao i kada nisi imala majčinskih obaveza?

“Život u Parizu je svakog momenta prelep i zanimljiv, pogotovo otkako sam postala mama! Sad još više cenim svaki trenutak, pa nastojim da što bolje iskoristim vreme. U ovakvom gradu stvarno ima mnogo mogućnosti za dete, a sve više će ih biti kako bude rastao…”

Koji je tvoj najveći izazov otkako si postala mama?

“Najveći izazov otkako sam postala mama je biti najbolja majka svom sinu, a ostati dobra, nasmejana i lepa supruga svakog dana. 🙂 Sve uskladiti je zaista uspeh, ali je moguće uz malo vremena i prakse.”

Koliko su se tvoje beauty rutine promijenile u odnosu na period prije nego što si postala mama? Možeš li dati jedan savjet zauzetim mamama za brzinsku jutarnju/večernju njegu lica i tijela?

” Moja beauty rutina se nije mnogo promenila, već sam samo skratila jedan korak u umivanju, koje je inače najduže trajalo. Smatram da je čista koža preduslov za mladalački i negovan izgled, pa tome posvećujem najveću pažnju. Nikada ne legnem sa šminkom na licu . Nedavno sam otkrila Clinique – “Take your day off” proizvod za skidanje šminke, pa čak i maskare u jednom potezu. Nakon toga pređem micelarnom vodom i onda kreće mackanje. Zimi je obavezan C serum, zatim hidrantni serum, krema za predeo oko očiju, a zatim noćna krema za lice. Obavezno namažem ruke pre spavanja. Sve isto ponovim ujutro. Nažalost, tretmani lica nisu tako česti kod mene kao što su bili nekad, najviše zbog vremena. Sada odlazim jednom mesečno na hidrataciju, a pre sam to radila cešce. Želim da napomenem da je u Francuskoj zabranjeno čišćenje lica – tzv. “ceđenje“. Evo mali predlog za kućnu negu: Pre tuširanja – jednom nedeljno ispilingujte lice i nanesite masku koju ćete držati taman dok se tuširate. Uklonite je nakon tuširanja. Slede redovne mazalice. Eto brzinski tretman lica kod kuće.”

Kom dijelu tijela si posvetila posebnu njegu u toku trudnoće i koju si kozmetiku koristila?

“U toku trudnoće sam se  posvetila celom telu! 🙂 Najiskrenije, imala sam vremena, tako da sam od glave do pete brinula o svemu, jer je koža naš najveći organ. Sve što dođe u kontakt sa njom, prenosi se u organizam. Iz tog razloga sam promenila kompletnu kozmetiku. Sve sam koristila na prirodnoj bazi, čak i šampone za kosu, lakove za nokte (izbacila sam gel potpuno), a kreme za telo protiv strija sam nanosila svakodnevno (nekad jednom, nekad više puta). Omiljeno mi je bilo Clarins ulje, a Šaljićevih melema protiv strija ni sama ne znam koliko sam potrošla.”

Kao neko ko je u svijetu ljepote, a i okružena ženama koje vode računa o izgledu, šta je ono što prolazi najveće transformacije u toku trudnoće i nakon nje? Koji su tretmani najtraženiji i najučinkovitiji?

“U toku trudnoće celo telo trpi tranformacije, pa čak i mozak. 🙂 Najvažnije je da smo u glavi spremni za sve što dolazi i da znamo koji je krajnji cilj pa ćemo sve promene na telu lakše podneti. Svakako da su stomak i grudi pod “najvećom žrtvom”. Ja sam se dugo sama masirala, a prijale su mi i lagane masaže koje predlažem svima za opuštanje. Ostali tretmani tela nisu poželjni tokom trudnoće. Zato možete uživati u skoro svim tretmanima lica i kose! :)”

Kakvo je tvoje iskustvo sa trudnoćom i porođajem u Francuskoj?

“Što se tiče porođaja, ovako bih mogla još 10! U Francuskoj socijalno plaća odlazak kod babice – prenatalne vežbe i teorijski deo, kako bi bili u potpunosti pripremljeni za sve što vas očekuje. To umnogome olakšava vama psihički, a i njima posao, jer znate šta treba da radite (kako da dođete u porodilište, šta da ponesete, koje su prave kontrakcije, kako da dišete, kako izgleda beba kad izađe, u kojim slučajevima mora carski, itd) i koje su moguće situacije. Ja nisam htela da slušam tuđa iskustva iako je bilo nemoguće izbeći ih, pa ako poredim moje i ostala – mogu da kažem da sam prezadovoljna! Volela bih da razbijem predrasude i strah da je moguće ostati nepokretan od epiduralne anestezije. U Francuskoj se za ovu vrstu anestezije opredeljuje 99% žena. Ne poznajem nikog sa lošim iskustvom, a kada sam ja u pitanju mogu reći da sam sama ustala nakon porođaja i prešla u krevet. Ujutro sam se sama i tuširala. Smatram da je prelepo biti budan i bez bolova dok se rađa nov život i da uz takvu anesteziju možete u potpunosti uživati u tom tretnutku i pamtiti ga zauvek.”

Da li su Parižanke veći beauty fanatici u odnosu na tvoje klijentkinje? Kako se one njeguju i da li je istina da su minimalisti po tom pitanju?

“Parižanke uopšte nisu minimalisti po pitanju nege iako sam i ja to kad sam stigla mislila! Jako se neguju i sređuju, a da sve izgleda kao da su tek istrčale iz kuće. U početku mi je bio čudan stil, jer smo mi navikli da smo kad se sredimo – sredjeni. 🙂 Međutim, što sam više ovde, više mi se i sviđa stil i pokušavam koliko mogu da ga imitiram! Sad mi je mnogo  lepše izgledati prirodnije, bez puno šminke, naglasiti obrve i lep ten, naneti dobar parfem, kosu pustiti prirodno razbarušenu i obući se jednostavno “chic Parisienne”. Nigde nisam videla više kozmetičkih i frizerskih salona koji su uvek puni nego ovde, u rasponu između 7 – 107 godina, kao Mikijev zabavnik. Imam utisak da malo kasnije počinju da se sređuju, ali kad počnu – to rade do kraja zivota.”

Po tvojim forografijama bi se reklo da si sladokusac i često uživaš u dobrom kolaču. Da li je šećer neprijatelj ljepote i koji je tvoj savjet kada je u pitanju ishrana za lijep ten?

“Šećer jeste neprijatelj zdravlja i lepote broj 2 – odmah nakon cigara. Ali kako nemam nijedan drugi porok (osim kupovanja šminke i kozmetike) dopustim sebi ceste “izlete“. Balansirana ishrana je jako važna, kako u trudnoći, tako i u pripremi za nju, da bi telo imalo dovoljno vitamina i dete lepo napredovalo.”

Kako balansiraš majčinstvo, privatni život i biznis? 

“Ja sam tipična vaga u horoskopu i životu, tako da sve dobro balansiram. 🙂 Biznis mi je trenutno na “stand by”, radim koliko mogu preko interenta.  Trenutno su mi beba i učenje francuskog jezika prioritet. Počela sam da idem u školu 3 puta nedeljno, 15. dan nakon porođaja. 🙂 Nekima je zvučalo čudno, nemoguće Ili hrabro, a meni je bio super izlazak iz kuće gde sam spojila lepo i korisno. Jezik mi je maksimalno napredovao, upoznala sam zanimljive ljude od kojih su dvije dobre drugarice. Sada sam na nivou b2, sa kojim mogu da se zaposlim ovde ili opet pokrenem neki biznis, o čemu ću još razmisliti.”

Kako izgleda jedna obična, a cool pariška mama? Kako izgleda njen dan i da li je istina da su čaša vina i cigareta neizostavni beauty dodaci? 🙂

“Cool mama izgleda svugde isto: ona ima udobne patike na nogama, ranac na leđima, veliku kafu, bebu u rukama i osmeh na licu! To je jedna spretna i sposobna osoba koja može da uradi sve sa lakoćom. Srećna Mama čini srećnu bebu, a i sve oko sebe. Svaka beba je individua za sebe, pa tako i svima dan izgleda drugačije. Važno je da se, kad god postoji prilika, izadje u park na svež vazduh, kao i da se beba igra sa oba roditelja. Istina je da Parižanke uglavnom puše i to mi se nikako ne dopada. A što se tiče čase vina – može. 🙂 Imam utisak da se kod nas dosta paniči oko svega u trudnoći, ali caša vina dozvoljava. U Francuskoj je suprotno – sve je vrlo opušteno , ali alkohol nikako nije dozvoljen! Ja sam se toga strogo pridržavala, jer kažu da ako mama pije malo – beba pije puno.”

Da li će nas Aluna beauty grupa uskoro obradovati salonom u Crnoj Gori? Vjerujem da će Stefan uskoro upoznati tvoju domovinu? 🙂

“Salon u Crnoj Gori za sada nije u planu, ali profesionalne proizvode koje uvozimo za druge salone su odavno dostupni u Podgorici i Porto Montenegru. Obožavam Crnu Goru i jedva čekam proleće da dovedem Stefana. Jako mi se sviđa portal Cool mame i mislim da je super ideja i prilika da se mladi roditelji informišu i pričaju o zajedničkim temama, a da to nisu neki negativni forumi koje treba izbegavati u širokom luku, jer samo zastrašuju. Ovo je jedan pozitivan portal, na kom se sreću sretne i zadovoljne mame, a i tate. :)”