By @anarasovich

Datum: 15.04.2019.

Fotografija: Privatna galerija

Ime joj je Tamara, ali je u Instagram svijetu poznatija kao @troublemaker_tb. Ona je mama jednogodišnje Leone, supruga crnogorskog fudbalskog reprezentativca Marka, ali i žena sa oko 60 hiljada pratilaca na Instagramu koja svojom pojavom nikog ne ostavlja ravnodušnim. Bilo da je vidite kao šik buntovnicu, kao mamu od stila, vatrenu podršku varšavske Legije, ili pak inspiraciju za svoje odjevne kombinacije, jedno je sigurno – ova mama je zaista cool i podsjeća na slatkiš u svom šarenilu kojim odiše njen blog.

Tamara je rođena Podgoričanka, a sa svojim je suprugom živjela u Beogradu, Torinu, Rijeci, gdje se i porodila, i Varšavi, gdje je trenutno njihov dom. Šarenolika mama sa šarenolikim životom, odlučila je sa nama podijeliti detalje svoje svakodnevice, majčinstva, ali i dati cool savjete za postizanje šik izdanja u kratkom vremenskom intervalu. 🙂

Ko je zapravo troublemaker_tb, čitajte u nastavku! 🙂

Kako je nastao tvoj blog? Da li imaš više pratilaca iz Crne Gore ili regiona?

“Moj blog je nastao sasvim spontano, svidio mi se koncept koji pruža društvena mreža Instagram i napravila sam svoj profil. Tu je sve krenulo. Više pratilaca imam iz regiona u odnosu na Crnu Goru, vodeće mjesto zauzimaju pratioci iz Beograda, a odmah na drugom mjestu je Podgorica. Zatim slijede Zagreb, Rijeka, Novi Sad.”

U kom gradu vam je život bio najljepši i zbog čega?

“Moram priznati da, u kojem god gradu da smo živjeli, život nam je bio izuzetno lijep, jer nije bitno gdje si, bitno je sa kim si. Mada, izdvojila bih zadnju godinu života u Rijeci, to je nezaboravan period za nas.”

Je li Varšava hladna, kao što smo oduvijek mislili? Kako se druže Poljaci i u čemu se najviše razlikuju u odnosu na nas?

“Varšava zna biti brutalno hladna. Dan kad sam sletjela prvi put u Varšavu neću nikad zaboraviti, jer je temperatura bila 18 ispod nule. Udahnete vazduh i progutate kocku leda. Iskreno, što se druženja sa Poljacima tiče, i nemam neko iskustvo. Oko sebe imamo prijatelje sa Balkana, pa smo stalno sa njima.”

Kakve su Poljakinje kao mame? Kako vaspitavaju djecu?

“Poljakinje kao mame se ne razlikuju puno od nas. Jedina razlika je što su im na temperaturi od 4-5 stepeni djeca gotovo bez jakni, dok je kod nas to vrijeme za bundu. :)”

Porodila si se u Rijeci, pa nam reci kakvo je tvoje iskustvo sa porođajem i po čemu se najviše razlikuje od iskustva žena iz Crne Gore koje poznaješ? Da li si se pripremala za porođaj?

“Na ovu temu mogla bih da pričam satima! Što se porođaja u Rijeci tiče, porodila sam se u državnoj bolnici. Veliku zahvalnost dugujem svom doktoru koji je vodio trudnoću od samog početka, u pitanju je dr. Miljenko Manestar. Ali sto se tiče babica (primalja – kako se kaže u Hrvatskoj) nemam jednu lijepu riječ. Nakon porođaja svaka žena treba da bude okružena prijatnim ženama koje su spremne da pomognu, a ne ženama koje samo gunđaju, koje su neprijatne, neljubazne i nezadovoljne. Žao mi je sto nisam zapamtila ime žene koja je bila jedina svijetla tačka tokom mog boravka na čuvenom petom spratu Riječkog porodilišta. Sve u svemu, treba ih biti sramota kako se ponašaju prema ženama u tako osjetljivom periodu kao što je period posle porođaja. Takođe, smatram da uslovi za porođaj u KBC Podgorica nisu idealni, pa sam odlučila da se porodim u Rijeci. Razlika je velika, od samog pristupa trudnicama, do uslova koje vam pružaju. Mnogo su bolji uslovi u Rijeci nego u Podgorici, na moju veliku žalost. Što se priprema za porođaj tiče, nisam se ništa posebno spremala za taj trenutak. Samo znam da sam jedva čekala da držim svoju bebu u rukama.”

Koji je tvoj najveći izazov otkako si postala mama?

“Najveći izazov otkako sam postala mama je da se u potpunosti posvetim Leoni, ali da ne zapostavim sebe i svoje potrebe. I mogu vam reći da nikad bolje nisam koristila slobodno vrijeme nego sad i da mnogo više obaveza završim sada nego dok nisam bila mama.”

I ti i Leona ste uvijek besprekorno dotjerane, pa se, vjerovatno, svim mamama čini da je za takvo izadnje potrebno silno vrijeme. Imaš li neki dobar savjet za mame koje žele da svakog dana izgledaju cool?

“Veliki sam perfekcionista. Možda neću uvijek imati šminku kada me sretnete, ali nikad neću napustiti stan, a da prethodno nisam zadovoljna svojim izgledom (šetnje sa psom u 2h uvece, u pidžami sa maskom na licu i punđom na glavi se ne računaju). Isto tako, uživam dok biram šta će Leona obući. Moj savjet svim mamama je da čak i onda kada kupuju odjeću koju će njihova djeca nositi po kući, biraju lijepe stvari. Tako da kad otvore ormar nikad se ne mogu uhvatiti za nešto što nije lijepo. Isto važi i za nas!”

Da li unaprijed planiraš šta ćeš obući, ili su to, uglavnom, instant ideje? Gdje nalaziš inspiraciju?

“U većini slučajeva biram garderobu u žurbi i ne znam unaprijed šta ću obući. Inspiraciju nalazim u svemu, sve me inspiriše!” 

Voliš slatkiše i reklo bi se da se često nađu na tvom tanjiru. 🙂 Kako uspijevaš imati besprekoran ten i liniju?

“Slatkiši su neodoljivi! Koliko god se trudila da ih ne jedem, jednostavno mi ne uspijeva. Mogla bih da živim na sladoledu i palačinkama! Besprekorna linija? Hvala najljepše na divnom komplimentu, ali daleko sam ja od toga. 🙂 Ipak, trudim se da ne jedem slatkiše onoliko koliko bih mogla. Takođe, idem u teretanu s’ vremena na vrijeme, a i sve to što vidite na slikama ne pojedem samo ja. Imam puno prijatelja i svi oni jednako uživaju u slatkišima kao i ja.” 

Pored bloga, vodiš i vlog. Šta više preferiraš i da li vidiš budućnost više u jednom ili drugom načinu komunikacije sa pratiocima?

“Vlog je nešto sasvim novo za mene. Još uvijek se trudim da “pohvatam” sve finte oko montaže, da se opustim dok pričam ispred kamere… a najteže od svega da nađem vremena da svojim pratiocima snimim željeni video, jer za vlogove zaista treba puno vremena. Mislim da je budućnost komunikacije sa pratiocima definitivno vlog, jer se mnogo više prikaže u jednom minutu videa nego u nekoliko stranica teksta.”

Ko je u stvari troublemaker_tb? 🙂

“Hm, troublemaker je stvarno pravi troublemaker, ako razumijete sta želim da kažem. 😛 Mislim da bi sada svi koji me znaju rekli da sam baš temperamentna, da sam uvijek puna ideja i da imam energije za 10oro. Ali sam isto tako veoma tvrdoglava, malo razmažena i volim da sam u pravu kao i sve žene. Nezahvalno je opisati sebe, najbolje je kada o tebi pričaju oni koji te zaista poznaju.”

U kojim trenucima ti najviše nedostaje Podgorica?

“Podgorica mi nedostaje svakog dana, jer želim da provodim vrijeme sa svojim prijateljima, nedostaje mi da uvijek mogu da se oslonim na majku i tatu kada mi treba pomoć oko Leone… uživam kada vidim da moji prijatelji iz školske klupe uživaju sa Leonom i paze je, a do prije nekoliko godina smo se zajedno borili sa dosadom u Školi. 🤫 Uželim se jako i djeci mojih prijatelja, normalno je da mi fali moj grad, ali to lakše prevaziđem nego kad mi fali moj Marko.”