Tekst: anarasovich

Koliko ste samo puta čule i pročitale da je trenutak prvog podoja rezervisan za prve minute nakon porođaja. Porodiš se, uzmeš bebu u naručje, položiš na grudi i dojiš. Tako počinje uspostavljanje laktacije. Kasnije, u toku redovnih podoja kada vam donose bebu, dojenje protiče potpuno sinhronizovano od strane i mame i bebe. Beba pravilno hvata dojku i sisa. Vama kolostrum, zatim prelazno i zrelo mlijeko kreću kako treba. Beba dobija na težini, mirno se uspava prillikom podoja. I tako u krug. E pa, ovo je vjerovatno idealan scenarijo koji se rijetko dešava u praksi. Zapravo, malo se koja prvorotka može pohvaliti da je odmah nakon uzimanja bebe u naručje i započela podoj. Obično to kreće tek nakon dolaska u sobu i vremena predviđenog za podoj. Postoji mnogo razloga zbog čega se ovo dešava, a recimo da je glavni taj što je žena obuzeta lavinom emocija koje proživljava nakon porođaja. Odmah da znate – nije kasno početi dojenje u satima nakon porođaja. Ali isto tako znajte da, što ranije počnete, brže ćete pokrenuti uspostavljanje laktacije.

Kada je u pitanju dojenje – to je najzahtjevniji zadatak koji majku čeka nakon porođaja. Nerijetko zahtijeva stručnu pomoć, posvećenost, ogromno znanje, ali i još veće strpljenje. Zapamtite da su sve situacije prirodne, rješive i nikako razlog za prestanak dojenja. Vodite se mišlju da svaka majka ima mlijeka za svoje dijete (ukoliko izuzmemo zdravstvene nemogućnosti). Sve i da nemate mnogo mlijeka u početku – istrajete li u svojoj želji i namjeri, budite sigurne da ćete biti fabrika mlijeka za vaše dijete. U nastavku pročitajte moguće scenarije u kojima se možete naći u prvim danima nakon porođaja, ali i savjete kako da iz njih izađete kao mama dojilja.

  • Pojavi se kolostrum, zatim kreće prelazno mlijeko, grudi se pune mnogo više nego što beba vuče. Rjeđe se dešava prvorotkama, ali nije isključeno da se dogodi. Šta je potrebno da znate i imate uz sebe? Prije svega, raštan ili kupus, pumpicu (možda bolje ručnu nego električnu, s obzirom na to da ručna stvara manje buke) i flašicu. Bebu uvijek prvo podojite, a nakon što ode u boks, izvucite pumpicom onoliko mlijeka koliko lako izađe. Upamtite da se stvara onoliko mlijeka koliko beba vuče, kao i da što više izvlačite pumpicom-više će se grudi puniti mlijekom. Tako stvarate neprirodnu situaciju. Međutim, izvlačeći male količine možete sebi olakšati da se proizvodnja mlijeka ubrzo smanji. Mlijeko čuvajte u flašici i dajte bebi sljedeći put tek nakon što završite podoj i samo ukoliko bude razdražljiva i gladna (valjda ćete razlikovati plač zbog razdvajanja od dojke i plač zbog gladi). Najvažnije je da beba sama vuče. Kada završite sa izmlazanjem, operite pumpicu vrelom vodom, skvasite listove raštana hladnom vodom i obložite grudi, a nakon toga stavite grudnjak za dojenje koji će ih držati u tom položaju. Očistite grudi prije sljedećeg podoja. Raštan omekšava grudi i sprečava upale do kojih dolazi prilikom nadolaženja mlijeka. Postupak ponovite svaki put dok ne primijetite da se količina mlijeka smanjila, a grudi postale mekše. Zapamtite –bebi uvijek prvo ponudite dojku.
  • Kolostrum jedva kreće prvih dan-dva, a beba slabo vuče i spava prilikom podoja. To, uglavnom, znači da je beba lijena i nema dovoljno snage da povuče. Ukoliko prepustite bebi da sama odredi količinu mlijeka koju će popiti prilikom podoja, rizikujete da izgubi na težini i dobije žuticu, što produžava vaš boravak u prodilištu i uzrokuje sporije uspostavljanje laktacije. To je, uglavnom, razlog zašto ste od mnogo žena čule da nisu imale dovoljno mlijeka ili su ga izgubile. Zapamtite-svaka majka ima dovoljno mlijeka za svoju/e bebu/e! Potrebno je samo vremena i strpljenja dok organizam ne prepozna koja je to količina koju mama treba da proizvodi. Nekad je potrebno da se ona ili poveća ili smanji. U ovom slučaju, odmah nakon podoja uzmite pumpicu i izvlačite mlijeko. Nemojte se obeshrabriti ukoliko količina bude 10,20,30 ml. To je super i, ako nastavite, biće ga sve više. Mlijeko čuvajte u flašici i, ukoliko smatrate da beba nije dovoljno vukla, dajte nakon podoja mlijeko. Prije nego započnete podoj uzmite flašu sa što toplijom vodom i krenite lagano prelaziti preko grudi spolja prema bradavici-na taj način se šire mliječni kanali i bebi/pumpici je lakše da izvuče mlijeko. Ovo ponovite uvijek prije podoja i prije izmlazanja.
  • Bradavice su uvučene i beba ne umije pravilno da uhvati dojku. Obavezno sa sobom ponesite jedno pakovanje vještačkih bradavica. Uz njih, beba će vući gotovo kao iz flašice. Ukoliko vam u početku ne bude išlo kako treba, ne gubite nadu i strpljenje. Zatražite pomoć.
  • Beba vam je u inkubatoru, a vama mlijeko nadolazi. E, to je već situacija za koju sestre iz boksa imaju više razumijevanja, pa vam dozvoljavaju da koristite njihove pumpice koje su jače nego one koje možete kupiti. Uvijek izvucite što više kako bi odnijeli bebi vaše mlijeko. Prije izmlazanja lagano pređite toplom flašom vode preko grudi (spolja prema bradavici) nekoliko puta, dok ne osjetite da vam grudi bride ili počnu same otpuštati mlijeko.

Još jedna korisna stvar koju možete ponijeti sa sobom jeste jastuk za dojenje u obliku potkovice. Prije odlaska u porodilište, naučite kako se sve može koristiti, jer vam umnogome može olakšati dojenje i doprinijeti kako vašoj udobnosti, tako i bebinom pravilnom hvatanju dojke. Obično više prija ženama sa manjim grudima kojima je teže da nađu prijatan ležeći položaj za dojenje. Možete ga koristiti i za sjedenje ukoliko vam je potrebno.

Bolne bradavice su uobičajena pojava, naročito u prvom mjesecu dojenja. One se zapravo navikavaju na novonastalu situaciju. Iz tog razloga, uvijek pri ruci imajte kremu za bradavice. Kada je u pitanju čuvanje majčinog mlijeka – na sobnoj temperatura može stajati do 24h, u frižideru do 72h, a u zamrzivaču do 3 mjeseca.

Za sam kraj, važno je da upamtite-oslonite se na svoje znanje i samopouzdanje koje stičete u mjesecima prije porođaja. Čitajte što više, pitajte nas, sva su pitanja na mjestu.

Budite spremne na neodobravanje ukoliko izrazite potrebu za izmlazanjem mlijeka u porodilištu. Isto tako, uvijek imajte na umu zbog čega ta potreba postoji i da li je opravdana. Imate pravo da koristite električne pumpice, pa se uvijek sjetite toga i istrajte u svojoj namjeri.

Upamtite i najvažniju stvar-doji ona žena koja to želi. Zato nemojte nikad, baš nikad, da odustanete i povjerujete ako vam bilo ko kaže da nemate mlijeka.

Budite cool mama i pokažite da možete sve što zamislite!

#jasamcoolmama

#mismocoolmame