Tekst: miaradunovickilibarda

Fotografisanje novorođenčadi je, zapravo, posebna vrsta fotografije i zahtijeva posebne vještine i neizmjerno strpljenje. U Crnoj Gori se još uvijek razvija ovaj “trend”, koji iz dana u dan postaje sve zastupljeniji.

Izuzetno sam srećna što sam otkrila ljubav prema ovoj vrsti fotografije, kao spoj ljubavi u radu sa bebama i djecom i ljubavi prema fotografiji. Zabilježiti prve dane novog života predstavlja posebno zadovoljstvo za mene.

Svakodnevno sam u kontaktu sa budućim roditeljima, parovima koji su tek postali roditelji, kao i roditeljima koji su dobili još jednog člana porodice. Prilikom razgovora i objašnjenja procesa fotografisanja bebe, najčešće je pitanje kada je idealno vrijeme za fotografisanje tek rođenog djeteta.

Odgovor je: idealan uzrast za fotografisanje novorođenčadi je u toku prve dvije nedjelje života. Zapravo, preporučljivo je da to bude od 5. do 12. dana života. Naravno, mogu se napraviti dobre fotografije i kasnije, ali je idealno da se ispoštuje predloženi period. Već nakon prve dvije nedjelje, bebe počinju da povezuju neke stvari, da istražuju. Istezanje i mrdanje ručicama i nožicama je aktivnije. Pored toga, san nije toliko čvrst kao prvih dana, pa se samim presvlačenjem i promjenom položaja bebe, one i bude. Sve to ne predstavlja problem za pravljenje lijepih fotografija, samo utiče na sužavanje broja mogućih poza za fotografisanje.

Dolaskom bebe na svijet, dolaze i razne obaveze, pa roditelji često ni ne pomisle na fotografisanje u toku prvih 20-ak dana dok se ne organizuju. Zbog toga često radimo zakazivanje termina u posljednjem mjesecu trudnoće, sa okvirnim terminom fotografisanja. Naknadno definišemo precizan datum i roditelji unaprijed isplaniraju vrijeme za zabilježavanje najljepših uspomena.

Nije laka odluka prepustiti fotografima tek rođenu bebu. Zato je važno izgraditi povjerenje kod mušterija i ukazati na sigurnost i bezbjednost svake bebe sa kojom radimo. Većina klijenata kod nas dolazi po preporuci, što nam je izuzetno drago jer ukazuje na zadovoljstvo naših najdivnijih mušterija kojima smo beskrajno zahvalni.

U toku prve dvije nedjelje života, bebe imaju najčvršći san, nemaju grčiće, savitljive su i fotografisanje protiče u najboljem redu. U tom periodu je moguće napraviti fotografije u različitim pozama, koje podsjećaju na položaje koje je beba imala u stomaku. Sve poze koje se rade su potpuno bezbjedne, a koliko bebe uživaju i sarađuju u svemu tome vidi se u toku samog procesa fotografisanja. Važno je samo da imamo strpljenje i da smo spremni da se prilagodimo bebinim potrebama i da pravimo pauze u skladu sa njima. Kroz svakodnevno iskustvo u radu sa bebama, trudimo se da maksimalno osjetimo šta kojoj bebi prija i da fotografisanje teče u skladu sa tim.

Klijenti imaju izbor da li bebu da dovedu u studio (koji je potpuno prilagođen namjeni fotografisanja novorođenčadi i djece), ili da mi dođemo kod njih. Tu su i savjeti koje dijelimo kao što su – da je beba okupana neposredno pred fotografisanje, da je nahranjena, da se robica u kojoj je beba par sati prije fotografisanja lako skida, kako bi je što manje uznemiravali itd. Svi ovi savjeti doprinose lakšem procesu fotografisanja. Pokušamo na pravi način pripremiti bebu za fotografisanje, ali, ipak, u ovom poslu je neophodno da budemo spremni da se prilagodimo bebinim potrebama.

#jasamcoolmama

#mismocoolmame