Tekst: anarasovich

Ulazak u deveti mjesec trudnoće znači i pakovanje torbe za porodilište. Naizgled komplikovana trgovina potrepstina, kao i priprema dokumentacije koju buduća mama nosi sa sobom, može biti itekako zabavno iskustvo.

Potrudite se da mjesecima unaprijed pripremite fasciklu u koju ćete staviti sve svoje nalaze i ljekarske izvještaje. Kako deveti mjesec bude odmicao, a vi radili sve potrebne pretrage, biće dovoljno da nove dodate u fasciklu i tako imate sve spremno za odlazak na porođaj.

Ovaj tekst vas napominje da, prije svega, spakujete sve potrebne stvari, a šta sve treba da sadrži vaša torba pogledajte na slici pored. Takođe, želimo da vam skrenemo pažnju i na sve ono što vam niko nije rekao da možete uraditi i ponijeti, a može vam umnogome olakšati boravak u porodilištu i prve dane sa bebom.

  • Pokušajte da kontrakcije provedete što više aktivne. Položaj tijela doprinosi spuštanju bebe i utiče na brzinu porođaja. Dišite pravilno i ostanite što duže u yoga položajima poput mačke, krave i dubokog čučnja.
  • O dojenju se informišite mnogo prije porođaja. Prije svega, vjerujte da ćete uspješno dojiti i da će sve biti u najboljem redu. Zbog svih mogućih situacija o kojima se možete informisati u tekstu “Dojenje počinje u porodilištu”, ponesite pumpicu za izmlazanje mlijeka; jastuk za dojenje, vještačke bradavice i kremu za bradavice na prirodnoj bazi. Prvi i osnovni preduslov za uspješno dojenje je želja majke da doji (ukliko izuzmemo zdravstvene nemogućnosti). Slijede vjera u sebe i prirodu koja je ženama dala ovaj dar, zatim informisanost i istrajnost. Ostalo uključuje stručnu pomoć, kao i podršku najbližih koji su tu vas ohrabre, obezbijede mir.
  • Nakon porođaja ćete, vjerovatno, imati veliku potrebu za hidratacijom. Ukoliko vam mlijeko bude krenulo u većim količinama stvarajući nelagodnost u grudima, smanjite unos tečnosti koliko je moguće. U suprotnom-ukoliko vam mlijeko bude sporije nadolazilo, hidrirajte se što je više moguće.
  • Još jednu veoma važna informacija se odnosi na njegu grudi. Oduvijek važeće pravilo, da “upaljene grudi” koje bole na dodir ili su samo tvrde, treba masirati kako bi mlijeko moglo izlaziti, je pogrešno. Gruba masaža može donijeti više štete negó koristi ženi. Grudi su osjetljive i treba se prema njima ophoditi shodno tome. Iz tog razloga se potrudite da dojite i pratite savjete iz našeg teksta o dojenju. Na taj način smanjujete šansu da dođe do upale mliječnih kanala, a samim tim i potrebe osoblja da vam pomogne.
  • Ukoliko smatrate da vaša beba nije dovoljno jela prilikom podoja, da je pospana i gladna, tražite da vam omoguće pristup električnim pumpicama za izmlazanje mlijeka. Istrajte u namjeri bez obzira na odbijanje i eventualne kritike. Ukoliko vam ipak ne omoguće pristup pumpicama, imajte ručnu pumpicu i flašicu uvijek uz sebe.
  • Ponesite jednu spavaćicu, kao i pakovanje mrežastih uložaka više. Nikad ne znate da li ćete ostati koji dan duže.

Neka vam porođaj, kao i boravak u porodilištu, proteknu u najboljem redu, da brzo dođete kući i uživate u svom miru.

Za sam kraj, važno je da upamtite-oslonite se na svoje znanje i samopouzdanje koje stičete u mjesecima prije porođaja. Čitajte što više, pitajte nas, sva su pitanja na mjestu.

Znajte da vas u porodilištu neće podržati ukoliko krenete na svoju ruku izmlazati mlijeko, možda će vas i osuđivati i kritikovati.

Upamtite i najvažniju stvar-doji ona žena koja to želi. Zato nemojte nikad, baš nikad, da odustanete i povjerujete ako vam bilo ko kaže da nemate mlijeka.

Budite cool mama i pokažite da možete sve što zamislite.

#jasamcoolmama

#mismocoolmame