Tekst: berina_harun

Kada ste u drugom stanju, nije rano da počnete da razmišljate o tome kako ćete hraniti bebu. Oboje djece sam dojila (prvo dijete 13 mjeseci, drugo dijete koje trenutno ima 11 mjeseci još uvijek dojim), pa ću o prednostima dojenja reći kroz prizmu nauke i iz ličnog iskustva. Naime, majčino mlijeko je eliksir života bez premca, koji je naročito prilagođen potrebama vaše bebe. Bliski kontakt kože i intiman osjećaj i pogledi koje razmjenjujete tokom dojenja, pružaju vašem djetetu osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Vaša beba se može opustiti, nahraniti i osjetiti ljubav, nježnost i utjehu.

U Velikoj Britaniji više od 73% majki počinje dojenje (nažalost, u Crnoj Gori taj procenat je za 2018. godinu svega 17%). Ovo su neki od razloga zašto je dobro da dojite bebu:

 • majčino mlijeko idealno je dizajnirano za bebu
 • majčino mlijeko štiti bebu od infekcija i bolesti
 • dojenje pruža zdravstvene prednosti za vas
 • majčino mlijeko je dostupno za bebu kada god dijete zatraži – uvijek svježe, sterilno i posluženo na pravoj temperaturi 😉
 • dojenje može izgraditi snažnu emocionalnu vezu između vas i vaše bebe
 • dojenje pomaže da se materica brže kontrahuje nakon porođaja i vrati u prvobitni položaj
 • dojenje zaustavlja krvarenje nakon porođaja (zbog lučenja hormona oksitocina)
 • sisanje angažuje više mišića vilice nego upotreba cucle – to je razlog zašto dojena djeca imaju manje nepravilno izraslih zuba i kasnije su im potrebne manje korekcije zuba.

Majčino mlijeko sadrži oko 90% vode u kojoj su rastvorene ostale komponente: ugljeni hidrati, proteini, masti, minerali, mikro elementi, vitamini, hormoni i mnoge ćelije koje se bore protiv infekcija. Bilo koja količina majčinog mlijeka ima pozitivan učinak na bebu. Što duže dojite, duže je trajanje zaštite i veća korist. Ono što morate da znate jeste da ne postoji “nekvalitetno mlijeko”. Svako mlijeko koje majka proizvede je baš ono koje je najbolje za njenu bebu. Međutim, kako bi mlijeko imalo sve potrebne nutrijente u dovoljnim količinama, veoma je važna ishrana majke (koja mora da bude redovna, raznovrsna i dobro balanisirana), uz konzumairanje što više tečnosti (može da bude i samo voda). Dojenje smanjuje rizik kod bebe od:

 • infekcija
 • proliva i povraćanja
 • sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS)
 • leukemije u djetinjstvu
 • gojaznosti
 • kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi
 • dijabetesa tip 1
 • astme.

Davanje samo majčinog mlijeka preporučljivo je prvih šest mjeseci (26 nedjelja) djetetovog života.

Nakon toga, uz majčino mlijeko se dodaje nemliječna hrana u skladu sa uzrastom (vidite tabelu). Dojenje je potrebno nastaviti do 12 mjeseci (SZO preporučuje i do 2 godine).

6 mjeseci života7 mjeseci života8-9 mjeseci života10-11 mjeseci života12 mjeseci života
Žitarice:
– pirinač
– kukuruz
– heljda
– proso
– ovas
Potom se uvode žitarice sa glutenom:
– pšenica
– raž
– ječam
Povrće:
– krompir
– šargarepa
– tikvica
Voće:
– jabuka
– banana
– breskva
– kruška
Meso i supe od mesa:
– pileće
– teleće
– juneće
– jagnjeće
U zamjenu za meso, 3-5x nedjeljno:
– žumance

Povrće:
– blitva
– spanać
– bundeva
– karfiol
Voće:
– kajsija
– trešnja


Hrana se minimalno soli (zbog joda)


Povrće:
– paradajz
– boranija
– sočivo
Voće:
– svo sezonsko voće osim jagodičastog voća (zbog potencijalnih alergija)
– citrusi
Mlijeko i mliječni proizvodi:
– mlijeko
– jogurt
– pavlaka
– maslac
– kajmak
– sir
– puterPovrće:
– grašak
– luk
– kupus
– pasulj

– bjelance
– med
– riba
Voće:
– kivi
– jagoda
– malina
– kupina
– borovnica
– ribizla
Koštunjavo voće:
– orasi
– badem
– lješnik
Nakon obroka, beba može piti prokuvanu vodu koliko želi. Hrana mora biti skuvana, pasirana, sterilno pripremljena. Najbolje je da počnete sa primjenom žitarica, onda i povrća, a tek kasnije u ishranu uvedite voće. Razlog tome je to što je neophodno da se beba od samog početka navikava na ne tako prijatne ukuse i prihvati ih.

Dojenje i proizvodnja majčinog mlijeka takođe imaju zdravstvene koristi za vas. Što više dojite, to su veće prednosti. Dojenje smanjuje rizik od:

 • raka dojke
 • raka jajnika
 • osteoporoze
 • kardiovaskularnih bolesti
 • gojaznosti.

Osim toga, zbog dodatnog sagorijevanja kalorija koje dojenje traži, dojenje takođe pomaže ženama da brže povrate svoju prvobitnu tjelesnu masu. Iako u velikoj mjeri na izgled našeg tijela nakon porođaja utiče često prozivana genetika, zaista ona ima jako puno udjela u tome. Međutim, osim nje, dojenje i svakodnevno obavljanje svih poslova oko djece, još brže će dovesti do toga da žena povrati figuru koju je imala prije trudnoće. Često dobijam pitanje kako sam sačuvala kožu od pucanja s obzirom na to da sam imala dvije trudnoće za dvije godine. Elastičnost kože, količina kolagena u njoj, nešto je sa čim se rodimo i što će, svakako, biti jedan od presudnih faktora za nastanak tzv. strija. Međutim, u određenoj mjeri svojoj koži možemo da pomognemo upotrebom preparata za sprečavanje njihovog nastanka. Iz svog iskustva, mogu reći da sam koristila Šaljićev preparat Striet i zaista nisam imala problema sa pucanjem kože u toku trudnoće i nakon porođaja. U kojoj mjeri u tome ima udjela njegova upotreba a koliko genetika, ne mogu sa sigurnošću da kažem, iako sam stava da će, ipak, genetika presuditi. To ne znači da ne treba da pokušate i date sve od sebe da kožu učinite onakvom kakva je bila prije trudnoće.

#jasamcoolmama

#mismocoolmame