Tekst: Ana @anarasovich

Datum: 28.01.2019.

Istina je – ne postoje idealna kolica. ALI to ne znači da nećete pronaći kolica koja su idealna za VAS! 🙂

Ovaj tekst je namijenjen, prije svega, svima vama koje ćete uskoro po prvi put postati mame. Radi se o komfornim kolicima namijenim bebama 0+, dok ćemo kišobran, ljetnje varijante, ali i kolica za blizance ostaviti za sledeći put. 🙂 Takođe, može koristiti i svima vama koje ste opet krenule u nabavku kolica.

Dok iščekujete prvo dijete imate dovoljno vremena da ugodite sebi, ali i napravite plan za period kada ćete postati mama. Prva trudnoća ima mnogo prednosti, a najveća je (pored uzbuđenja koje vas konstantno prati) raspolaganje vremenom.

O kolicima razmišljamo mjesecima prije porođaja, pa čak i prije nego saznamo da čekamo bebu. Jer, ko bi mogao odoljeti predivnim modelima koje svakodnevno gledamo? Danas je većinu svjetskih brendova moguće kupiti u Crnoj Gori i nesumnjivo je da su svi modeli lijepi na neki način. Ipak, postoje bitne razlike među brendovima, kao i njihovim modelima. Svaka od nas ima različit budžet, životne navike, prostor u domu gdje ih možemo smjestiti, ali i automobil, čija je veličina gepeka od velike važnosti za odabir kolica. Najzad, svaka od nas ima različit ukus, pa je dezen ono što, vjerujem, na kraju preovlada. Ovo su najvažnije smjernice koje biste trebali razmotriti prilikom odabira. A onda vas, u narednom tekstu, čekaju iskustva naših cool insta-mama, koje su odlučile da vam pomognu u donošenju ove odluke.

1. Koliki je vaš budžet?

Od novca koji ste spremni odvojiti za kupovinu kolica zavisi i njihov kvalitet, ali i propratna oprema koju dobijate uz njih. Istina je da kolica sa dobrim točkovima, kvalitetnim materijalom koji se može oprati u veš mašini, trio sistem koji bebi (a i vama) nudi besprekorne uslove za šetnju – dosta košta. Istina je, takođe, da su i kolica koja su napravljena od manje kvalitetnih materijala funkcionalna i da će zadovoljiti potrebe za šetnjom, ali i udobnošću bebe. Ćebence, jastuk, vrećica i sl. su uvijek na dohvat ruke kako bi nadomjestili nedostatke.

2. Da li planirate imati jedna-višenamjenska kolica, ili različita kolica za različite potrebe?

Danas roditelji dosta putuju sa svojim bebama, pa su putovanja ono što treba uzeti u obzir. Čini se da je sve više porodica koje imaju i velika, ali i mala-kišobran kolica, koja uglavnom koriste za putovanja. Imajte na umu da su kišobran varijante uglavnom namijenjene bebama od 6 mjeseci+. Sledeće pitanje glasi: Da li će vaša beba imati 6m+ kada budete putovali? Ukoliko je odgovor pozitivan, kupovina kišobran kolica je racionalna odluka, jer će vam umnogome olakšati putovanje, prostor, ali i odlazak na plažu, putovanje avionom i sl. U suprotnom, dobro razmislite isplati li vam se ulagati u njih. Imati još jedna kolica podrazumijeva i dodatni prostor u kući. Neki brendovi su se potrudili da naprave višenamjenska kolica, koja vam nude udobnost “u malom”. Naizgled manje komforna, garantuju sve što i velika, a nude i mogućnost sklapanja u veličinu cegera i laka su za nošenje. Ukoliko ste mama-minimalista, možda su takvi modeli stvoreni za vas. 🙂

3. Da li planirate još jedno dijete u naredne 2-3 godine?

Ukoliko je odgovor DA, razmislite o kupovini kolica koja imaju mogućnost postavljanja 2 sjedišta na jednoj konstrukciji. Na našem tržištu od skoro postoji nekoliko brendova koji nude ovu opciju. Takođe, ovo vam može biti razlog da razmislite i o kolicima koja nude poseban nastavak za vožnju starijeg djeteta. Starije dijete na njemu može stajati i sjedjeti, a vama olakšati i ubrzati stizanje na željenu destinaciju. 🙂 U svakom slučaju, investirajte u kvalitetna kolica.

4. Kakvo jaje (autosjedište) imate ili planirate koristiti?

Danas većina brendova nudi “trio sistem”, u okviru kog dobijate autosjedište namijenjeno bebama od 0-13 kg. Odomaćen naziv za ovu vrstu sjedišta je “jaje” i može se montirati na konstrukciju kolica. Prednosti kupovine jajeta su sledeće: beba u njemu ima fetus položaj; ukoliko beba zaspi u toku vožnje, ne morate je premještati u kolica, već samo montirati jaje na konstrukciju; koristi se kao korpa za izvođenje bebe iz porodilišta. Važno je znati da se korišćenje jajeta ne preporučuje preko 3h u kontinuitetu. Sa druge strane, ukoliko već imate ili planirate kupiti autosjedište namijenjeno djeci od 0-18/36 kg, kupovina jajeta nije neophodna. U tom slučaju vam možda bude dovoljno kupiti kolica sa običnim sjedištem koje se obara u ležeći položaj i mijenja korpu kao dodatak za novorođenče. Mnoge mame su koristile samo obično sjedište i tvrde da im korpa nije bila potrebna. Ovo, dakle, isključuje potrebu za kupovinom “trio sistema”.

5. Kakav je teren po kom ćete, uglavnom, šetati?

Ukoliko šetate po neravnom terenu, najbolje je imati veće točkove. Danas, gotovo svi brendovi kolica nude veće i dobro amortizovane točkove. Ukoliko šetate isključivo trotoarima, biće vam dovoljni i manji točkovi. Male točkove na višenamjenskim kolicima nudi nekoliko brendova, a njihov primarni cilj je da pruže što lakša i manja kolica koja su udobna i malim bebama. Upamtite – ponekad ni trotoari neće biti prijatan teren, čak ni za najbolje točkove i amortizere. 🙂

6. Visina ručke

Ovo se odnosi, prije svega, na roditelje čija je visina 190cm+. Danas svi brendovi nude mogućnost prilagođavanja ručke visini roditelja, ali se često desi da brend ne zadovolji potrebe oba roditelja. Zato – dobro isprobajte kolica prije nego se odlučite za njih.

7. Da li planirate obavljati trgovinu sa svojom bebom?

Ukoliko je vaš odgovor DA, povedite računa da kolica posjeduju dovoljno veliku korpu, napravljenu od kvalitetnog materijala.

Istražujte, čitajte, razgledajte.. Pratite svoj osjećaj i znajte da je sasvim u redu ako na kraju preovlada dezen kolica. 🙂

Uskoro ćete imati priliku pročitati iskustva naših insta mama, kao i šta vam poručuju ukoliko razmišljate o kupovini kolica koja one koriste.

Mi smo cool mame! 🙂