Tekst: Ana @anarasovich

Datum: 01.02.2019.

Cool smjernice koje vam mogu biti od pomoći prilikom odabira kolica za bebu ste čitale u prethodnom tekstu.

A sada vas čeka anketa sa našim cool insta mamama, koje su odlučile da vam pomognu pri donošenju odluke i podijelile svoja iskustva. U nastavku čitajte šta vam poručuju kada su u pitanju kolica koja one koriste. 

Staša @bejbigrejs Anex baby sport

“Možda i najteži izbor pri iščekivanju bebe jeste odabir kolica, budući da je asortiman jako raznovrstan i samim tim vizuelni aspekt prednjači nad finkcionalnim. Kao i svaka mama i ja sam htjela da moja djevojčica ima idealna kolica. Upoređivali smo mnoge modele i izbor je pao na poljski brend. Pri odabiru kolica imali smo određene kriterijume. Neke od glavnih bile su da budu sigurna, udobna, laka, komforna, lijepa, kvalitetna kao i da su pristupacna kada je rijec o cijeni.  Ukratko – idealna. 🙂 Kolica su kupljena u Grčkoj, jer se do skoro nijesu mogla naći na našm tržištu. Sastoje se od tri dijela: kolijevka od 0-6mj, korpa od 6 mj. i sjedište za auto od 0-13 kg. Kolijevka je veoma udobna i velika, sa ortopedskim dušekom. Naslon za glavu je podesiv uz pomoć mehanizma. Korpa od 6mj. ima više položaja, od ležećeg do sjedećeg. Obije korpe imaju mogućnost da budu okrenute ka osobi koja ih vozi ili da gledaju naprijed. Sva tri dijela imaju svoj ‘cover’ za hladnije vrijeme koji se kači na dugmiće i odlično stite od vjetra i kiše. U kompletu sa kolicima dobili smo dvije torbe, kao i mrežu za komarce i ceradu. Donju trbu je moguće zatvoriti, a dobro se pokazala i kao torba za našeg kućnog ljubimca Bejbi.  Sve je napravljeno od vodootpornog, antibakterijskog, non-alergijskog i  UV zaštitnog platna. Kolica imaju odličnu amortizaciju, kolijevka se ne trese i našoj djevojčici je jako prijatno u njoj. Vrlo su lagana za guranje,  bez obzira što su malo glomaznija i okreću se za 360 stepeni. Teška su cc 11kg+beba i torbe. Vrlo se lako sklapaju i rasklapaju, s tim što obije korpe ne mogu stati u gepek od automobila. Jedina mana kolica je njihova težina, jer ih sama ne mogu prenijeti sa jednog na drugo mjesto. Kolica koristimo od avgusta mjeseca i do sada nisam ni jednom zažalila zbog izbora. Kupovina je bila uspješna. :)”

Ana @ana.medenicaBugaboo Cameleon 3

“Osim što su nam se svidjela dizajnom, Bugaboo Cameleon 3 kolica smo izabrali zato što su veoma praktična, kvalitetna, težine sa korpom oko 11 kg, okreću se u oba smjera pomjeranjem ručke, bez okretanja korpe i prilagođava se visina ručke. Pogodna su za sve terene i točkovi su specijalno amortizovani da beba ne osjeti truckanje. Tenda može skroz da se spusti do korpe  tako da ne treba dodatni suncobran.  Korpa je najduža od svih kolica koje sam vidjela tako da beba spava kao u krevetu 🙂 Mane koje mogu da budu su te da Bugaboo ne proizvodi tzv. jaje koje se montira na sjedište u kolima, pa ukoliko hoćete da montirate na Bugaboo kolica, potrebno je da kupite dodatni adapter.  Obzirom da smo mi odmah uzeli sjedište od 0-36 mjeseci, to nam nije predstavljalo problem. Takođe, mana je što su  skuplja od ostalih brendova na našem tržištu, ali i činjenica da nema svih modela kao na Bugaboo sajtu. Ukoliko se odlučite za neki model od Bugaboo kolica, sami birate boje i kreirate kombinacije po vašem izboru. Da opet biram – ista bih izabrala! :)”

Jelena @gdja_jelkaaaStokke Xplory

“Kao neko ko je Stokke Xplory iskoristio (i još uvijek koristi) za 2 djeteta, mislim da vam tačno mogu reći kakva su zaista ova kolica. Oba djeteta sam vozila već od prvih dana u njima. Preporuka koju sam dobila od iskusnih mama koje su koristile ista kolica je bila da korpa za novorođenče nije neophodna, s obzirom da se vrlo brzo preraste. A sjedište koje se koristi nakon nje je u svakom slučaju namijenjeno bebama od 0+ mjeseci i jako udobno. Kod mene je veliku ulogu pri odabiru igralo to što je sjedište gdje beba sjedi izdignutije u odnosu na skoro sva ostala kolica koja smo gledali. Mama u tom slučaju ima lakšu i bolju komunikaciju sa djetetom tokom vožnje kolica. Ova kolica možda izgledaju teška i nezgrapna, ali su mnogo laka za upravljanje, kako po ravnom terenu, tako i kaldrmi, snijegu i ledu (čak mi je prelazak na kišobran kolica teško pao 🙂 ). Dolaskom druge bebe, otkrili smo i nastavak za starije dijete, koji mi je mnogo olakšao duže šetnje. Dijete na njemu može da sjedi ili stoji, jednom riječju – odmori, a da vi nesmetano možete nastaviti vožnju. Ako bih već morala da navedem nedostatke, jedini je taj da nam na putovanjima zauzmu dosta mjesta, jer imamo dosta prtljaga u gepeku. Međutim, to je nemjerljiva zamjerka u odnosu na udobnost, sigurnost i uživanje koje pružaju bebi.”

Jelena @jelena__golubovic – Mima Xari

“Kada smo birali kolica za našu bebu Srnu, željeli smo da imamo i lijep izgled i praktičnost. Mima kolica imaju izuzetno lijep dizajn, a činila su se dosta praktična, imajući u vidu da se lako sklapaju. Potom, korpa koja se koristi za bebu do 6 mjeseci, kasnije se montira u drugu vrstu korpe koja se može koristiti kada beba poraste. Imaju mogućnost okretanja bebe i ka sebi i od sebe. Lako se voze i dosta su stabilna, a i imaju idealnu visinu za prijatnu vožnju i za mamu i tatu, jer su visočija od drugih kolica. Ručka za vožnju može da se podešava na dva nivoa. Iako smo od rođenja Srne bili zadovoljni ovim kolicima, njihovim izgledom, kvalitetom i praktičnošću, ona imaju i neke mane. Kolica su dosta teška. Sama konstrukcija ima 9,2 kg, a sa sjedištem za bebu 13,4 kg, što je dosta teško za nekog ko ta kolica sam sklapa, unosi u gepek od auta, eventualno negdje penje stepenicama i sl ( koliko god vam se činilo da svugdje postoje liftovi, uvijek ima onih par stepenica koje se moraju preći). Mi za putovanja koristimo kišobran kolica, koja mislim da su većini majki neophodna, dok nam Mima služe za kraće destinacije. Druga njihova mana je veličina. Jedva staju u gepek manjih automobila kao što je moj (Toyota Yaris), a imajte u vidu da je potreban prostor i za eventualni prtljag. Ove mane nisu uticale puno na nas, pa je naša odluka ipak pala na njih. Uprkos vremenu koje je prošlo, njihov klasičan dizajn i kvalitet čine da i dalje jedva čekamo da ih vozimo :)”

Anđela @akavaricFoppapedretti 3chic

“Birajući kolica za naše dijete, tražili smo kolica van regularnih standarda. Razlog je činjenica da smo i muž i ja prilično visoki, pa smo očekivali da će i beba biti krupna. 😀 Razmišljali smo se između Maxi Cosi i ovih kolica, a odluka je pala na Foppapedretti 3chic, jer je trio sistem. Činje ga: jaje (autosjedište 0-13 kg), korpa za novorođenče (0-6 mjeseci) i sjedište za djecu od 6 mjeseci-15 kg. Dobili smo i dodatke – torbu i kabanicu. Težina same konstrukcije je 8.2 kg, a ručku je moguće podešavati na više nivoa. Sva tri dijela se rotiraju i vrlo lako montiraju. Težina jajeta je 3 kg, a korpe za novorođenče 4.6 kg. Naša dijete je oba dijela preraslo već sa 3-4 mjeseca, pa smo sjedište za 6 mjeseci+ koristili odmah nakon njih, uz improvizacije sa jastucima (zbog kičme). Korpa je jako dobra, štiti od vjetra, sunca, a kabanicu smo koristili kada nas kiša iznenadi. Kolica se sklapaju i rasklapaju na dugme i lako pakuju u gepek (staju čak i u manji automobil kao što je Opel Corsa). Kao eventualne mane bih navela činjenicu da su kolica teška, pa ih ne mogu zajedno sa bebom prenijeti sa jednog na drugo mjesto kada sam sama. Uz ovo, žao mi je što prva dva dijela nismo iskoristili koliko je predviđeno, ali ćemo to pripisati veličini naše bebe. 🙂 Najzad, preporučila bih svima ova kolica!”

Ana @todorovicana  – Peg-Perego Book S

“Iako se mnogima čini da je to lak posao, uđeš-izabereš-platiš, istina je ipak malo drugačija. Kada nas u bolje opremljenim prodavnicama dočeka i do 50 modela kolica, naizgled prilično sličnog dizajna, odluku je teško donijeti, ukoliko prethodno nijesmo konsultovali nekog sa iskustvom. Želim da naglasim da šaljem tople preporuke za kupovinu baš ovih kolica i tvrdim da ćete biti zadovoljni njima. Kao majka dvoje djece, koristila sam i Inglesinu trilogy i Kikka boo kolica, međutim kolica Peg-Perego Book su se pokazala kao najbolji izbor u kojima su moje obije djevojčice uživale. Koristili smo samo jedan dio i to sjedište koje je namijenjeno djeci od 0-15 kg. Naslon pruža dobru podršku kičmi i podešava se u tri idealna položaja. Posjeduju polukružnu tendu, koja ima opciju proširivanja, tako da maksimalno štite dijete od sunca i vjetra. Laka su za guranje i lako savladavaju prepreke na putu, obzirom da su točkovi gumirani i posjeduju amortizere. Prilično su laka za upravljanje jednom rukom. Takođe, prednost ovih kolica su i bočne kukice za koje možete okačiti kese, tako da je lako sa bebom poći i u trgovinu. Ono što je bitno kada kupujete kolica jesu dimenzije sklopljenih i otvorenih kolica, kako bi sagledali da li mogu stati u gepek vašeg automobila ili u liftu, posebno kod starijih zgrada, gdje su liftovi uglavnom malih dimenzija. Dimenzije sklopljenih kolica su  9*38,5*83cm i vrlo ih je jednostavno sklopiti, a uz to se mogu bez problema smjestiti u gepek skoro svih automobila standardnih dimenzija. Dimenzije otvorenih kolica su 93*59*106 cm i idealna su za manje liftove u starijim zgradama. Kao nedostatak ovih kolica vidim težinu istih koja je oko 11 kg (konstrukcija+sjedište), pa uz težinu bebe, naročito u kasnijem periodu budu teška za nošenje. Navlaka za kolica je od kvalitetnog materijala i može se na jednostavan način kompletno ukloniti i oprati na 30 stepeni. Od dodatne opreme uz kolica se dobija šoping korpa, PVC navlaka za kišu i muf za utopljavanje bebinih nogu. Imajući u vidu gore sve izloženo, dajem toplu preporuku da izbor kolica za vašu bebu bude baš ovaj.”

Nina @kireinnaai – Babyzen Yoyo

“Babyzen Yoyo kolica dižem u visine gdjegod stignem! 🙂 U što kraćim crtama ću navesti prednosti i jedinu manu koju imaju, ako mene pitate. Mehanizam sklapanja je potpuno pojednostavljen (jednom rukom se sklapaju). Kolica su lako prenosiva, svega 6 kg teška i zauzimaju malo prostora kad su sklopljena. Fleksibilna su i jednostavna za manevrisanje. Laka su za održavanje i svaki dio se skida i pere u mašini. Postoji mogućnost kupovanja dodatne opreme, kao što su torba sa točkićima za nabavku, footmuff, mali bord za vaše starije dijete koji se prikaci na kolica… Idealna su za porodice koje puno putuju. Dizajn i praktičnost su u savršenom skladu. Jedina mana koju ova kolica imaju je buka koju ovako mali točkovi stvaraju pri kretanju.”

 

Mi smo cool mame! 🙂