Tekst: @anarasovich

Dobro ste pročitale. Porođaj može biti i brz i lak (ukoliko izuzmete činjenicu da ćete ga itekako osjetiti). Ovaj tekst je namijenjen, prije svega, svima vama koje vjerujete da će vam porođaj proći u najboljem redu. Vama koje ste u strahu kako će izgledati, kako ćete se osjećati u toku porođaja i nakon njega. Vama koje cijelog života slušate priče o bolnom i teškom porođaju, kao i porođaju koji je tek sa drugim djetetom bio lakši. E pa nemojte se dati ovakvim i sličnim pričama. Vjerujte u majku prirodu koja se pobrinula da porođaj bude najprirodnija stvar. Vaše je samo da budete u skladu sa njom – kako fizički, tako i psihički. A sada – da se osvijestimo malo prije nego dođe taj veliki dan.

Hajde da se vodimo mišlju da živimo u skladu sa prirodom. Priroda nam je dala mogućnost produženja vrste, a samim tim i ženama dar da postanu majke i na svijet donesu nov život. Život koji više od 9 mjeseci raste u majčinom stomaku i baš u pravo vrijeme dođe na ovaj svijet. Priroda je učinila da porođaj počinje kontrahovanjem materice, što dovodi do porođajnih bolova, stimulišući bebu da se spusti u porođajni kanal. Žena bi trebalo da, osluškujući svoje tijelo, sama može davati napone i roditi. Svi smo se naslušali priča o ženama koje su se same porodile i nakon porođaja otišle u njivu da obavljaju svakodnevne poslove. Isto tako, dosta slušamo o komplikacijama na porođaju i stresnim trenucima kroz koje prolaze žene širom svijeta. Ovaj se tekst odnosi na žene dobrog zravlja, koje žive u dobrim i urbanim uslovima, koriste sredstva komunikacije koja im pružaju mnoštvo informacija. Žene koje zaista mogu uraditi dosta kako bi olakšale sebi trudničke dane, porođaj i period nakon njega. Iste te žene su dovele do današnje situacije u porodilištima, pa velika većina:

 • ima ginekologa/akušera sa kojim dogovara porođaj, oslanjajući se 100% na njega i dajući mu potpunu slobodu odlučivanja;
 • od samog starta ima strahove i sumnje da li može istrpjeti bol, kao i strah od komplikacija i intervencija na porođaju;
 • pristaje na “zakazivanje” porođaja vođena sugestijom akušera. To se često dešava mnogo prije termina. Razlozi su brojni i vrlo često lične prirode, a rijetko opravdani sa stanovišta zdravlja bebe i trudnice;
 • Pristaje na indukciju i ostale vještacke stimulanse koji pospješuju porođaj;
 • Po prijemu u porodilište, na kom je “ustanovljeno” da “neće ona još”, bude upućena na odjeljenje patologije gdje leži i čeka porođaj, što ga samo dodatno odlaže i otežava.
 • Nije nikad pitana, niti obaviještena o intervencijama koje su im učinjene u porođajnoj sali – pritiskanje stomaka da “beba lakše izađe”; epiziotomije koja nije uvijek potrebna i u većini je slučajeva rutinska procedura kako bi akušer lakše i brže porodio pacijentkinju; zašivanja rane naživo; revizije materice bez anestezije, itd.
 • Već u startu želi epiduralnu anesteziju ili carski rez kako bi sebe lišile bolova pri porođaju.

Pa šta se to dešava? Vjerovatno velika većina čitajući ovo misli da živimo u 21. vijeku. i trebamo prigrliti sve izume za olakšavanje porođaja. Da, ukoliko vadimo zub pod anestezijom, ne postoji razlog rađati bez nje.

Krenimo redom. Prije svega, ženi UVIJEK treba olakšati porođaj. UVIJEK treba ona da bude ta koja bira kako će se poroditi. Međutim, ovaj tekst ima za cilj ubijediti vas da porođaj ne mora biti bolan do neizdržljivosti. Sigurno je da ćete osjetiti kontrakcije, da će vam se činiti da sporo prolaze i da još brže počinju nove, da niste sigurne hoćete li izdržati pravilno disati sve vrijeme jer vam izgleda kao da bi bilo lakše samo vrisnuti ili pustiti neki zvuk i prekinuti disanje. Ali ne, niste u pravu. Sve to brzo prodje, a sreća i ponos koji će vas obuzeti nakon porođaja još brže dodju. U nastavku je pregled najvažnijih smjernica za prirodno olakšavanje porođaja.

 • Fizička aktivnost – svakog dana najmanje 1 h šetnje; mjesec dana pred porođaj 1h 30 min šetnje; 10 dana pred porođaj 2 h; 5 dana pred porođaj 2 h prije, 2 h poslije podne+uključiti uzbrdo šetnju. Yoga, pilates i ostale vježbe prilagođene vašem stanju su poželjne ukoliko osjećate da možete.
 • Kegelove vježbe – dokazano utiču na jačanje mišića karlice koji podržavaju uretru, bešiku i matericu. One će vam olakšati i ubrzati porođaj, pospješiti cirkulaciju rektalnog i vaginalnog područja, smanjiti mogućnost nastanka hemoroida, inkontinencije (nekontrolisanog mokrenja), itd.
 • Masaža perineuma – odnosno mekane kože između vagine i anusa kako bi joj pružili maksimalnu elastičnost, a samim tim smanjili vjerovatnoću rascjepa i potrebe za epiziotomijom.
 • Urme – studija sprovedena u Jordanu gdje su žene jele 5-6 dnevno 4 sedmice pred porođaj, pokazala je da njihova konzumacija ubrzava porođaj, smanjuje potrebu za intervencijama, ali i utiče na brže “otvaranje”. Danas se mnoge žene širom svijeta hvale da im je konzumacija urmi na ovaj način ubrzala i olakšala porođaj.
 • Ananas – studije su pokazale da, kao i urme – utiču na brže otvaranje grlića materice, pa ga konzumirajte 7 dana pred porođaj.
 • Čaj od lista maline – mnoge žene tvrde da im je olakšao i ubrzao porođaj, kao i oporavak nakon njega. Postoji mnogo iskustvenih dokaza o dejstvu ovog čaja. Ppretpostavlja se da jača mišiće materice i samim tim ubrzava otvaranje grlića prilikom porodjaja, a porođajne faze ubrzava. Konzumiranje ovog čaja se preporučuje po ulasku u 36. nedjelju trudnoće. Počinje se polovinom šolje, a savjetuje se konzumacija do 2 šolje dnevno u nedjelji pred termin porođaja.
 • Pilates lopta – sjedenje na njoj, pravljenje kružnih pokreta u toku sjedenja, kao i blago skakutanje utiču na postavljanje bebe u pravilan položaj za porođaj. A to je prvi uslov lakog i brzog porođaja. Koristite je umjesto fotelje, stolice u trpezariji, ali i kada krenu prve kontrakcije kada možete skakutati i stimulisati spuštanje bebe u porođajni kanal.
 • Stepenice – 7 dana pred termin krenite po jedan sprat stepenicama-ovo se odnosi na sve vas koje ne idete pješke stepenicama od početka. 2 dana pred termin se popnite do 5 sprata i siđite svaki dan.
 • Yoga položaji tokom cijele trudnoće i u toku kontrakcija – mačka, položaj krave, položaj djeteta, leptir, stolica, čučanj, golub, pas koji gleda dolje, ratnik 1 i 2, trougao, kao i mnogi drugi. Svi ovi položaji pospješuju pravilno postavljanje bebe za porođaj, jačaju mišiće koji utiču da porođaj bude lakši i brži, ali i otvaraju kukove. Takođe, aktivno praktikovanje yoge će vam olakšati oporavak nakon porođaja.
 • Pravilno disanje tokom kontrakcija – dubok i dug udah, zatim spor izdah dok traje kontrakcija, uz izgovaranje slova “s”.
 • Pravilno davanje napona – slušajte instrukcije vašeg tima na porođaju.

Uživajte u mjesecima pripreme za dolazak bebe, naoružajte se vjerom, znanjem i samopouzdanjem. Naše je samo da vam poželimo sreću!

#jasamcoolmama

#mismocoolmame