Tekst: akikoerak

Ok, pa da počnemo sa istovremeno šarmantnim i zdravim, euforični zbog ideje kuda nas sve ovo cool-ersko putovanje može odvesti ☺.

veg+akiko je brend koji je za kratko vrijeme osvojio želuce svojih korisnika, pri tom ne ostavljajući trag na vagi.  Razlog tome su sirove cake najljubavnijih ukusa, napravljene od ne-više-tako-egzotičnih sastojaka, budući da se mogu pronaći u skoro svakoj prodavnici zdrave hrane ili bolje snabdjevenom supermarketu. Ne želim vam trošiti vrijeme dodatnom reklamom za svoje cake, umjesto toga, print na recept (ovaj kancelarijski papir vjerujem da je najbolje iskorišćen do sada☺) i trk u prodavnicu po:

modlu -11cm – Ovu nabavku odradite početkom mjeseca, kada je plata još „svježa“. A ako slučajno ogladnite nekog 20+ u mjesecu, onda improvizujte sa zdjelom koja odgovara dužini pomenutog prečnika, u koju ćete staviti papir za pečenje. U krajnjem, iskoristite 4 staklene čaše pa smjesu ravnomjerno raspoređujte u njih ☺

Kora:

65 grama badema

55 grama svježih urmi

Fil:

130 grama indijskih oraha ( stavite ih u vodu noć prije, a minimum 3 sata)

40 ml limuna (ili još koja kap ako fam fil bude dosta gust)

1 kašičica vanila ekstrakta ( preporuka je štapić vanile, ali i ekstrakt dolazi u obzir)

45 ml kokos ulja

40 ml meda

80 grama malina

Kora:

 1. U jačem blenderu (zbgo male količine nešto poput nutribullet-a je sasvim OK) prvo sameljite bademe, ali ne skroz u brašno. Mi volimo da ostavimo sitne komade.
 2. Bademima dodajte urme (košticu prethodno odstranite).
 3. Ako se smjesa ne spoji u blenderu, izvadite je u zdjelu i „mijesite“ poput brašna, dok ne dobijete kompaktnu, veću bombicu.
 4. Nakon toga u modlu/zdjelicu utisnite ravnomjerno, posvećeno i pedantno☺, koru od buduće cake.

Fil:

 1. Za ovaj fil će vam najpraktičniji biti štapni mikser, koji ste ranije nabavili za pasiranje bebine hrane. Omekšali indijski orasi sa ostalim sastojcima, u ovom slučaju, izuzetno se jednostavno mute štapnim „blenderom“.
 2. Otopite kokosovo ulje na maksimum stepeni do 42C, ili još bolje, na pari.
 3. Ako koristite zamrznute maline (a vjerujem da je to slučaj), bitno je da ih ostavite da se skroz otope; i ne prosipate vodu koju puste.
 4. U usku-dugu posudu, pogodnu za ovaj mikser, ubacite indijske (prethodno ste ih isprali) dodajte sok od limuna, otopljeno kokos ulje, med i vanilu, pa tek onda blendajte nekoliko minuta kod ne dobijete glatku kremu. Ako vam se desi da je smjesa „zgrušana“ dodajte još malo limunovog soka, tek toliko da se dobije kompaktna, a kremasta struktura.
 5. Odvojite 5-6 supenih kašika bijelog fila, stavite u modlu, pa nju odložite u zamrzivač na 20-ak minuta, da se fil malo stegne.
 6. U ostatak fila uspite maline sa sokom koji su pustile, i blendajte do glatke strukture. Ukoliko maline nisu skroz odmrznute, kokosovo ulje u filu će se stegnuti i dobićete smjesu sa kojom je jako teško raditi. Dakle, SKROZ odmrznute maline sa svojim sokom doprinjeće mekanom i kremastom „rozom“ filu.
 7. Po isteku 20 minuta, ostatak fila prelijte preko tortice i vratite u zamrzivač na minimum 3-4 sata, a idealno preko noći.
 8. Kada je dobila svoj oblik, lako ju je izvaditi iz modle ili posude (sa pek papirom). Ukoliko je planirate jesti odmah, držite je u frižideru. U slučaju da ste caku radili sa čašama, takođe, predlažem da je držite u frižideru.

Generalno, sirove cake ne sadrže „kvarljive“ proizvode, niti se termički obrađuju, zbog čega mogu dugo trajati, čak i do tri mjeseca (ako se drže u zamrzivaču).

Prije konzumacije, ako je vadite iz zamrzivača, preporučujemo da torticu držite na sobnoj temperaturi 20-ak minuta, da bi omekšala i pružila vam hiper-čulna zadovoljstva.

Sirova – basic – čokolada:

50 mil kokos ulja

25 g kakaa

1-2 kašika agava sirupa/javora/meda

Dok je caka još u modli i na čuvanju u zamrzivaču, napravite sirovu čokoladu na način što ćete povezati sve sastojke na temperaturi do 42C. Ljeti vam neće ni trebati zagrijavanje budući da kokosovo ulje mijenja strukturu u zavisnosti od vanjske temperature. Prelijte preko hladne cake, a ostatak izručite u modle za praline, neka vam se nađe☺.

Eto, uzdravlje!

Sirove cake su beskrajno naklonjene zaposlenim mamama, što zbog jednostavnosti pripreme, što zbog činjenice da svom mezimčetu obezbjeđujete izuzetno nutritivne namirnice. Preporuka je da se do prve godine ne uvode koštunjavi plodovi, zbog potencijalih alergija. Kod nas doma smo čekali prvi dan poslije prvog rođendana☺ da lagano krenemo sa zaljubljivanjem u ove, zdrave ukuse.

Sa nutritivne strane, u ovom postu izdvajamo maline:

Maline su niskokalorično voće, bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Bogate su vitaminom C kojeg ima za oko 32% dnevnih potreba organizma. Maline sadrže i kompleks vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, folate i holin), te sadrže i vitamin E kojeg imaju za oko 6% dnevnih potreba, ali i vitamin K koji zadovoljava oko 7% dnevnog unosa.

Maline su voće niskog glikemijskog indeksa (GI), što znači da su savršen izbor namirnice, ako želite da izgubite višak kilograma. Dijetalna vlakna malina potpomažu vam u ovom slučaju da se osjećate punije i više siti. Osim toga, slatkog su ukusa i mogu da posluže kao varijanta zdravog slatkiša. Šećer u malinama nije običan šećer, nego prirodno organsko jedinjenje šećera koji se zove ksilitol. Ksilitol je jedan od prirodnih šećera koji se koristi kao zamjena običnom šećeru jer sadrži manje kalorija i sporije se apsorbuje u organizmu, te ne diže naglo insulin. (preuzeto sa: http://www.tablicakalorija.com/voce/maline.html )

#jasamcoolmama

#mismocoolmame