By @anarasovich

Datum: 16.03.2019.

Drage mame i tate, vikendi su rezervisani za kasnije buđenje, ispijanje kafe natenane, ali i pripremanje zdravijeg i nešto kreativnijeg doručka (ili ipak ne za sve koji se upravo pitaju kada dolazi faza mirnog vikend jutra 🙂 ).

Shakshuka (Schakschuka, Shakshoka, Shakshouka) je jelo koje vuče korijene iz sjevernoafričkih zemalja, a koje je odomaćeno i u zemljama Srednjeg istoka. Zahvaljujući Yotamu Ottolenghiju, britanskom kuvaru porijeklom iz Izraela koji je popularizirao Shakshuku, svijet se upoznao s ovim predivnim jelom.

Ovaj recept i fotografija su nastali aprila 2017. godine, kada sam se i prepustila pustolovini zvalnoj – pronaći najbolji recept za pripremu Shakshuke.

Ono što sam u međuvremenu shvatila je da postoji nekoliko originalnih recepata, ali i da ne postoji “najbolji recept”. S obzirom da nije do kraja poznato da li je ovo jelo porijeklom iz Tunisa, Maroka, Egipta ili pak Izraela, svaka kuhinja ima svoje varijacije, prije svega, u odabiru i količini začina.

Istraživala sam mnoge recepte i dala mašti na volju. Najzad, odlučila sam napraviti ovo jelo trudeći se da, prije svega, bude dovoljno pikantno i zadrži šmek istoka, a opet bude blisko našoj kuhinji u kojoj su jaja veoma zastupljena.

Prije nego predstavim recept, želim pomenuti i način pripreme. Naime, ovo jelo se može pripremiti na dva načina – samo u tiganju i u tiganju + pećnici. A kada su u pitanju tiganji ili šerpice, ukoliko pripremate samo u tiganju – možete koristiti veliki dublji ili par manjih za serviranje. Ukoliko se, ipak, odlučite da za kraj zapečete jaja, biće vam potreban sud koji može ići i u pećnicu. Ja sam se opredijelila za ove male plehove (namijenjene i za pitice, proje), jer u Podgorici tada nisam uspjela naći alternativu. I jako sam zadovoljna izborom.

E pa cool mame, evo recepta za dvije osobe. 

 • 1 velika ili 2 male konzerve sjeckanog paradajza
 • 1/2 glavice crnog luka
 • 2 čena bijelog luka
 • 4-5 jaja
 • 1 crvena paprika
 • morska so
 • biber
 • 1 kašičica kumina
 • 1 kašičica mljevene slatke paprike
 • peršun (možete koristiti i bosiljak – bitno je samo da je svjež)
 • malsinovo ulje.

Zagrijte pećnicu za 200 ºC i ubacite posude u kojima ćete zapeći Schakschuku kako bi se zagrijale. Za to vrijeme na maslinovom ulju propržite sitno sjeckan crni i bijeli luk sa paprikom. Nakon 10-15 min miješanja na laganoj vatri, dodajte paradajz i ostatak začina. Mjeru soli i bibera prepuštam vama, a možete dodavati u sos prije nego bude sasvim gotov. Kada završite, iznesite plehove/šerpice iz rerne i podijelite sos u njih. Napravite udubljenja u koja ćete razbiti jaja i posoliti po želi. Zapecite 7-10 min.

Shakshuka je idealna za doručak, a odlična je i kao večera. Uz nju se obično služi dobar hleb, a moja preporuka je da je, barem prvi put, jedete bez sira i mesa – onakvu kakvu biste je i dobili u restoranu. 

Uživajte! 🙂