By @anarasovich

Datum: 13.05.2019.

Juče su se širom svijeta i Instagrama slavile mame. I skrolajući feed, poistovjetile smo se sa poznatim ličnostima koje su obilježile ovaj dan nekom objavom. Mnoge od nas su i objavile fotografiju sa hashtagom #mothersday. Neke od nas su i pomislile da je ovaj praznik potpuno bzv, te da je 8. mart datum kada se majke slave kod nas. Postoji osoba koja mnogo bolje govori o feminizmu od mene, a zove se Anita @akikoerak i jako je cool mama. 🙂 Zato ću malo skrenuti sa ove teme.

Žene na fotografiji ispred vas smo vam mi, cool tim ovog portala. Sasvim obične i jednostavne, ponekad umišljene da smo drugačije, često zabrinute, pa opuštene, i tako u krug… Na kraju dana srećne i zadovoljne, jer kao mame uvijek dajemo najbolje što možemo. Biti mama je konstantan trud da date najbolje od sebe porodici, prijateljima, društvu, ali i sebi. Biti mama danas je svakodnevno osvješćivanje sopstvenih želja s jedne i mogućnosti sa druge strane. Fotografije koje vidite su nastale negdje u aprilu za vrijeme našeg prvog zajedničkog susreta. Susreta koji smo dogovarale i odgađale više od mjesec dana, što zbog ličnih obaveza koje su nenadano znale iskrsnuti, što zbog djece koja su nas trebala, što zbog muževa koji su bili pod temperaturom i trebali nas baš tih par sati odsustva. E pa, danima je izgledalo kao da se nećemo sastaviti… Nismo se dale, naravno! 🙂

Mi smo sasvim obične žene koje je spojilo majčinstvo. Instagram je sigurno uticao da na malo drugačiji način zavirimo jedna drugoj u živote, pronađemo jedna u drugoj inspiraciju i zgotivimo se. 🙂 Cool navike, koje njeguje svaka od nas ponaosob, su ono u čemu uživamo kad uspijemo pobjeći od rutine majčinstva. A uspijevamo li pobjeći i želimo li to uopšte? Da li je to potrebno da bi zadovoljile potrebe koje imamo kao žene? Smatram da nije, ali isto tako da nije jednostavno balansirati listu želja i listu prioriteta koju svakodnevno namećemo sebi. Da, same sebi, jer je život danas umnogome drugačiji u odnosu na život koji su živjele naše mame i bake. Mislim konkretno na uticaj društvenih mreža i onoga što nam se svakodnevno servira. Tačno je da svjesno biramo ljude koje posmatramo i čije modele pratimo, ali nesvjesno postajemo robovi nametnutih standarda. Standarda koji se odnose na mjeru vrijednosti prije svega, na ljepotu, ulogu super sposobne majke koja uspijeva izgledati kao Viktorijin anđeo, imati dobro odgojenu i srećnu porodicu, super uredan dom, vremena za kafenisanje i noćne izlaske sa prijateljima. Lista je beskonačna…

Noći kada su nastale ove fotografije bilo je bezbroj tema, traženja savjeta i davanja istih, smijeha, otkrivanja malih tajni. Ideje za nove teme i projekte su se rađale iz minuta u minut.

Cool mame činimo zajedno sa svima vama koje nas čitate i šaljete komentare, poruke, sugestije, kritike… Cool mame žele da budu mjesto gdje će se okupiti žene koje su oslobođene predrasuda i jedna drugoj podrška. Žene koje imaju šta da kažu i savjetuju (pa ti uzmi ili ostavi). Žene koje su spremne da na malo drugačiji način dožive majčinstvo ali i sebe.

Nije uvijek jednostavno nešto reći i prenijeti drugima. Nije uvijek jednostavno napisati tekst za ovaj portal, naročito ako je jedino vrijeme kada se posvetimo pisanju – veče. Nije lako otkrivati svoje stavove, iskustva i ubjeđenja, kada nam prvobitna namjera nije blogovanje, iako koncept portala kaže da to jesmo. 🙂 Nije lako, ali je lijepo biti dio našeg tima. Tima koji čine ove predivne i potpuno različite žene. Ovaj tekst je poziv da nam se pridružite u kreiranju jedne cool zajednice!

Srećan vam današnji dan, koji je kao i svaki – dan majki!