By @anarasovich

Datum: 08.05.2019.

Drage žene, koliko ste samo puta dobile savjet u vezi zdravlja zuba, kako u trudnoći, tako i vaše djece? Možda ste povjerovale da zubi stradaju u trudnoći, strahovale kako će proteći rast prvih zubića, a kasnije i četvorki, trojki, pa petica (dobro ste pročitale, ovim redosljedom zubići, uglavnom, niču). Koliko ste puta pomno pratile svaku povišenu tjelesnu temperaturu vašeg mališana, osluškivali bronhije, pumpicom izvlačili slinice i sl.. Vjerovatno i posjetile ljekara, radile analize krvi, a često i davale djeci prepisane antibiotike…

Bezbroj je teorija na ovu temu. Mnogi smatraju da djeca nakon navršenih pola godine gube imunitet stečen od majke, te lakše dobijaju razne infekcije. Drugi, ipak, često slinjenje, kašljanje i povišenu temperaturu objašnjavaju činjenicom da djeca stavljanjem ručica u usta često dolaze u kontakt sa mikroorganizmima koji uzrokuju već pomenute tegobe. Ipak, možda i najhrabriji smatraju da rast zubića uzrokuje slinjenje i kašljucanje, ali i povišenu temperaturu koja nekad prelazi 39 C. Isti oni su protiv odlaska ljekaru i ispijanja antibiotika. Kako god bilo, svaki roditelj brine na različit način i uradiće onako kako mu unutrašnji osjećaj govori. Najzad, svi se mi trebamo brinuti o higijeni prvih zubića, jer je dobra higijena pola zdravlja. Odgovore na najčešća pitanja u vezi njege zuba za vas daje dr Ivan Šoć, doktor stomatologije i vlasnik stomatološke ordinacije White Smile, koja se nalazi na Rimskom trgu 51, u Poslovnom centru Kruševac u Podgorici.

Da li je mit da zubi propadaju u toku trudnoće?

“Priča da zubi u trudnoći propadaju zato što beba vuče kalcijum iz njih nije tačna.  Zubi u trudnoći mogu da budu ugroženi iz drugih razloga, a to su hormonalni disbalans i nepravilna higijena zuba. Zbog hormonskog statusa trudnice, desni su vrlo često uvećane, crvene i lako krvare prilikom pranja ili već u toku jela. Trudnicama koje imaju jutarnje mučnine i povraćanje, kiselina iz želuca može da ošteti gleđ zuba. Važno je da zube ne peru odmah nakon povraćanja, da ne bi dodatno utrljali tu kisjelinu u zube. Usta najprije trebaju samo isprati vodom ili sredstvom za ispiranje usta, a zube oprati poslije pola sata. Na pitanje kako voditi računa o zubima u toku trudnoće,  idealno bi bilo da se u toku planiranja trudnoće uradi stomatološki pregled i sanira sve što je neophodno. U toku same trudnoće obavezno posjetiti stomatologa barem jednom.”

Da li je rast prvih zuba uvjek bolan za bebe? Koje su moguće propratne pojave kod nicanja mliječnih zuba? Da li su povišena tjelesna temperature i slinjenje uobičajne pojave?

“Nicanje zubića je relativno bezbolno za većinu djece, počinje od trećeg mjeseca i završava se oko petnaestog mjeseca, najčešće između četvrtog i sedmog mjeseca. Klasični simptomi nicanja zuba uključuju pojačano lučenje pljuvačke, stavljanje rukica u usta, odbijanje čvrste hrane, otečene desni, razdražljivost, buđenje u toku noći, osip na licu, najviše oko usta, zapušenost nosa, rijeđe dijareju, pelenski dermatitis ili kašalj. Često se u toku ove faze javlja i povišena tjelesna temperatura i slinjenje. Neki smatraju da temperatura nastaje zato što djeca tada dolaze u kontakt sa mnogim mikroorganizmima, posebno virusnim infekcijama. Posebno je to uočljivo oko šestog mjeseca, kada dolazi do pada nivoa zaštitnih antitela koje je dijete primilo u toku trudnoće i putem majčinog mlijeka. Temperatura je obično lako povišena, do 38°C.”

Kada početi sa pranjem zuba kod djece?

“Čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje. Za početak je dovoljno očistiti ga ujutro i uveče vlažnom gazom. Takođe, zubići se mogu očistiti i posebnom četkicom za zube koja se stavi na prst – što je u isto vrijeme i odlična masaža.”

Kada je idealno vrijeme za prvu posjetu stomatologu?

“Idealno bi bilo odmah nakon prvog rođendana. Tada zubići tek izbijaju pa je mala vjerovatnoća da će biti većih zahvata koje mogu uplašiti dijete. Tako ćete preduhitriti da dijete od prijatelja u vrtiću ili školi čuje negativne komentare o odlasku kod zubara i razvije nepotrebni strah.”