By @berina_harun

Datum: 09.04.2019.

Forografija: Pexels

Izloženost djece toksičnim supstancama od velikog je značaja zbog brojnih faktora, uključujući brži metabolizam i veću resorptivnu površinu kod djece u odnosu na odrase, nezrelost organskih sistema i brz rast i razvoj organa i tkiva kao što su kosti i mozak. Izloženost djece ovim supstancama razlikuje se od izloženosti odraslih, jer djeca piju više tečnosti, jedu više hrane i udišu više vazduha po kilogramu tjelesne mase. Čest kontakt ruku djece s ustima, stvara put za toksične hemikalije iz igračaka i drugih proizvoda da uđu u organizam. Djeca su svakodnevno višestruko izložena niskim dozama ovih supstanci iz raznih proizvoda s kojima dolaze u kontakt, kao i onim u kućnoj prašini i spoljašnjoj sredini.


U tabeli ispod su navedene neke toksične supstance pronađene u igračkama i dječijim proizvodima, put izlaganja i trenutni status saveznih propisa po pitanju njihovog prisustva u ovim proizvodima.

Iako moja djeca imaju (ne tako mali broj), plastičnih igračaka, ja se trudim da, kada im kupujem igračke, budu isključivo od prirodnih materijala (prije svega drvo), sertifikovanih proizvođača. Ovaj tekst je napisan da Vam skrene pažnju da na deklaraciji proizvoda koje kupujete za Vašu bebu ne budu supstance navedene u ovoj tabeli (ili budu u dozvoljenim količinama).