Tekst: anarasovich

Neka od najčešćih pitanja u vezi sa yogom u toku trudnoće su: da li je zaista sigurno raditi yogu; da li je intenzitet izvođenja vježbi bitan; da li se način vježbanja mijenja u zavisnosti od perioda trudnoće; hoće li to pomoći lakšem porođaju i održavanju forme… Odgovor je – DA!

Prije svega, shvatimo da je svako tijelo različito. Svaka žena ima svoje životne navike, a samim tim i drugačiju fizičku spremnost i gipkost. Ipak, svakom tijelu prija jačanje muskulature, istezanje, umirivanje uma. Svako tijelo osjeća blagodeti yoge.

Ovo su osnovne smjernice kojih se treba pridržavati kada je yoga u trudnoći u pitanju:

  • Prvo se posavjetujte sa svojim ginekologom. On/ona će vas najbolje uputiti šta je za vas dozvoljeno i poželjno. Takođe, osluškujte svoje tijelo-zaustavite se kada vam se čini da treba, ili pak, nastavite iako ste dobile savjet da prestanete sa vježbom.
  • Ukoliko pohađate časove yoge, neka to bude licenciran instruktor koji je upoznat sa vašim stanjem i vježbama koje su dozvoljene u toku trudnoće.
  • Uvijek imajte na umu da vaše tijelo luči hormon relaksin koji pomaže materici i ligamentima da se rastežu u pripremi za porođaj. Iz tog razloga budite oprezne prilikom izvođenja vježbi kako bi izbjegle moguće povrede.
  • Hidrirajte se i zaustavite se uvijek kada osjetite bilo kakvu nelagodnost.

U nastavku je pregled najkorisnijih asana koje nesmetano možete raditi u toku trudnoće i koje vam mogu koristiti da trudnoća bude lijepa, a porođaj brz i lak. Ono što je zajedničko za sve njih je da ih možete izvoditi bez obzira da li ste prethodno radile yogu li ne. Takođe, svaka od navedenih asana jača muskulaturu tijela i pomaže vam, kako da se nosite sa trudnoćom, kao i da se što lakše i brže porodite.


Pas koji gleda dolje (Adho Mukha Svanasana) – do skoro je ova asana bila na listi zabranjenih u toku trudnoće iz razloga što se svrstavala u inverzne položaje. Inverzni položaji se ne preporučuju u toku trudnoće iz više razloga (gubitak ravnoteže, mogućih povreda, okretanje bebe u nepravilan položaj). Međutim, ono oko čega se svi slažu je da je sve individualno, kao i da bi žene koje nisu praktikovale yogu prije trudnoće, trebale izvoditi laganije položaje. Mnoge studije su, ipak, pokazale da je ova asana povoljna u toku trudnoće i da njeno izvođenje umnogome olakšava bol u leđima, dotok krvi u mozak i sam porođaj.

Stolica (Utkatasana) – asana koja aktivira mišiće nogu i kukova. Pospješuje cirkulaciju i umanjuje oticanje udova.

Ratnik I (Virabhadrasana I) – ova asana vam pomaže u ojačavanju kako gornjeg, tako i donjeg dijela tijela. Otvara grudi i jača mišiće nogu. Jača kičmeni stub i priprema ga da se nosi sa sve većom matericom. Takođe, umiruje um i pospješuje koncentraciju i balans.

Ratnik II (Virabhadrasana II) – slično kao prethodna asana, ova utiče na jačanje gornjeg i donjeg dojela tijela, kičmenog stuba, ali i dodatno otvara kukove.

Trougao (Trikonosana)- ova asana može biti naročito korisna pri otklanjanju jutarnje mučnine u prvim mjesecima, kao i snabdijevanju bebe kiseonikom i svim važnim nutritijentima, s obzirom na to da pospješuje cirkulaciju krvi.

Krava (Bitilasana) – asana koju nesmetano možete raditi tokom cijele trudnoće. Isteže kičmeni stub i pospješuje cirkulaciju krvi. Umanjuje opterecenje koje materica stvara na kičmu. U poslednjem trimestru je naročito poželjna jer pomaže bebi da zauzme pravilan položaj za porođaj. U toku porođaja pomaže spuštanju bebe i otvaranju grlića materice.

Položaj mačke (Marjarijasana) – Radi se u kombinaciji sa prethodnom asonom po principu – udah-izdah. Benefiti su kao i u prethodnoj i najbolji se rezultati poztižu kada se ove dvije asane rade zajedno.

Položaj leptira (Sukhasana) – asana koja jača mišiće karlice i pospješuje njeno širenje prilikom porođaja. Redovno praktikovanje pospješuje cirkulaciju krvi i umiruje um.

Položaj djeteta (Balasana) – položaj za relaksaciju kičmenog stuba i uma. Masira unutrašnje organe, oslobađa od stresa i poboljšava cirkulaciju krvi. Pomaže kod vrtoglavica i mučnina koje su prisutne u prvom trimestru.

#jasamcoolmama

#mismocoolmame